WHATSAPP TELEFON
Başa Dön

Hizmetler » Sezeryan Doğumu

SEZERYAN DOĞUMU

Sezeryan Doğum Nedir?

Abdominal doğum olarak da bilinen sezeryan doğum; anne adayı olan kişinin karnında bir kesi yapılarak, bebeğin içeriden cerrahi bir operasyonla çıkartılıp dünyaya getirilmesi işlemine verilen isimdir. Sezaryen doğum öncesinde anneye genel anestezi veya epidural anestezi yöntemlerinden birisi seçilerek uygulanır.  İşlem sırasında anne adayı olan kişinin rahmi yapılan kesiyle açılır ve o bölgede bulunan amniyon adlı sıvı dışarıya doğru boşaltılır. Bunun ardından bebek annenin vücudundan çıkartılır. 

Sezeryan doğumun diğer doğum türlerine kıyasla en önemli avantajı; doğan bebeğin mümkün olan en az riskle dünyaya gelmesidir. Sezaryen şekilde yapılan doğumlarda normal doğum ve diğer doğum türlerindeki risklerle çok nadir karşılaşılır. Sezeryan doğum bebek açısından genellikle risk faktörünü azaltan bir yöntemdir. Sezaryen doğum sayesinde doğum süresi kısaltılır. Ve böylelikle doğum esnasında ortaya çıkabilecek çeşitli risk faktörleri elimine edilir. Anne bu işlem sırasında tamamen bayıltılacağı ya da bölgesel olarak uyuşturulacağı için doğum esnasında herhangi bir ağrı hissetmez. 

Sezeryan ameliyatı 30 - 40 dakika arası süren bir cerrahi işlemdir. Sezaryen sonrası kişinin günlük yaşamına dönmesi ise 7-14 gün arasını bulabilir. Kişinin cinsel ilişkiye girmesi için ise 6-7 haftalık bir süre geçmesi gerekir. 

Normal Doğum Nedir?

Bebeğin vajinal yol ile cerrahi bir müdahale olmadan doğurtulduğu bir süreçtir. Normal doğum yapmış olan anne, doğumdan sonraki birkaç saat içerisinde kendine gelebilir ve doğumdan uzun bir vakit geçmesine gerek kalmadan bebeğini emzirmeye başlayabilir.

Normal doğumun en önemli faydalarından biri ise anne sütünün sezeryan doğuma kıyasla çok daha erken gelmeye başlamasıdır. Dolayısıyla normal doğum yoluyla doğan bebekler daha kısa sürede anne sütüne kavuşup beslenebilirler.

Normal doğumun ve genel olarak hamileliğin en ideal süresi 38-40. haftalar arasıdır.

Normal doğum eğer 37. haftada veya öncesinde gerçekleşiyorsa "erken doğum" olarak adlandırılır. Aksine eğer doğum 42. haftada veya daha sonrasında gerçekleşiyorsa bu durum "geç doğum" olarak isimlendirilir.