WHATSAPP TELEFON
Başa Dön

Hizmetler » HPV

HPV NEDİR

HPV‘nin 200’den fazla tipi vardır. Birçok tipi ağız, boğaz ve genital bölgeyi etkiler. Elde, yüzde ya da vücudun başka bölgesinde bulunan HPV tipi farklı iken, genital bölgede görülen virüslerin tipi başkadır. HPV ile enfekte olmuş biri herhangi bir semptom göstermeyebilir, bu yüzden kişilerin HPV ile enfekte olup olmadığını belirlemek için bazı özel testler yapılmalıdır. HPV virüsü çoğu kişide herhangi bir sorun veya şikayete yol açmaz. HPV ile enfekte olan kişilerin %80-90‘nında enfeksiyon 2 yıl içinde geriler. 

HPV sıklıkla herhangi bir belirti vermez. HPV’nin siğil yapan tipleri ise genital bölgede siğil görülür. Diğer tipleri sadece Pap-smear testinde hücresel değişiklikler ve HPV testi ile saptanır. HPV, kadınlarda virüsün yerleştiği bölgelere göre farklılık gösterir. Cilt kısmında ise siğiller, karnabahara benzer, ağrısız kabarıklıklar görülür. Rahim ağzında ise hekim kontrolü sırasında kızarıklıklar görülebilir.

PV testi ile kesin tanı konulabilir. HPV testi rahim ağzı (cervix) kanseri tarama testinin bir parçasıdır. Bu tarama HPV-Pap smear test olarak bilinir. HPV testi için rahim ağzından özel bir çubuk ile örnek alınır. HPV tanısı için kan testi yoktur. Tarama 30-65 yaş arası tüm kadınlara 5 yılda bir yapılır. Taramanın amacı rahim ağzı kanseri olan kişilerin erken tanı ve tedavi almasını sağlamak ve rahim ağzı kanserinin yol açtığı mortalite ve morbiditeyi azaltmaktır.

HPV virüsü en sık cinsel yolla bulaşır. HPV taşıyıcısı olan erkek veya kadınla cinsel ilişki sonrası bulaşmış olur. Genellikle HPV ile temasın cinsel yolla olsa da bazen cinsel temasdışında da bulaşma söz konusudur. Nadiren de olsa sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma olabilmektedir.

Erkeklerde ve kadınlarda HPV virüsünden korunmak için yapılacak ilk önlem tek eşliliktir. Bunun dışında özellikle kadınlara henüz cinsel hayat başlamadan önce yapılan HPV aşısı en etkili yöntemdir. Aşı en uygun dönem 9-12 yaş arasıdır. Cinsel ilişki sırasında kondom kullanmak, HPV riskini azaltabilir. Ancak kondomlar genital bölgeyi tam örtmedikleri için tam bir koruma sağlamadıkları unutulmamalıdır.